01. децембар 2017.

Николас Клод Фабри де Пејреск

На данашњи дан рођен је француски астроном Николас Клод Фабри де Пејреск

Фото: Wikipedia

Текст: Б. Џодан

Николас Клод Фабри де Пејреск је био француски астроном и антиквар рођен на данашњи дан 1580. године у месту Белжентје у Француској. Иако је студирао права, познанство са Галилејем је у њему пробудило велико интересовање за астрономију. Приписује му се откриће Орион маглине 1610. године, а на његов рад се ослањао и Исак Њутн у развијању своје оптике.

Познат је и по мерењима географских дужина на локацијама широм Европе. Посматрајући помрачење Месеца изнад Средоземног мора 28. августа 1635. године показао је да је Средоземно море 100 километара краће него што се претходно мислило. 

Као колекционар и антиквар оставио је колекцију која садржи више од 18.000 новчића и медаља. Бавио се активно политиком и интензивно је одржавао преписке са ученим људима свога времена па је остало сачувано око 10.000 његових писама међу којима је и преписка са чувеним фламанским сликаром Рубенсом.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs