24. мај 2017.

Никола Коперник

На данашњи дан 1543. године умро је Никола Коперник

Фото: biography.com

Текст: В. Радоичић

Један од највећих умова ренесансе, Никола Коперник, умро је 24. маја 1543. године. Својим делом Dē revolutionibus orbium coelestium (”О кружењу небеских тела”) Коперник је увео идеју хелиоцентричног система, наспрам тада општеприхваћеног геоцентричног система.

Иако се идеја да се Земља и остале планете крећу око Сунца спомиње још код старих Грка, Коперник је тај који ову идеју излаже заједно са математичким прорачунима и идејом да се Земља ротира око своје осе, замерајући се тиме римокатоличкој цркви која ту књигу ставља на Списак забрањених књига.

Оваква промена перспективе назива се Коперниканском револуцијом и представља прекретницу како у астрономији, тако и у науци уопште. Научна револуција, чије је темеље поставио Никола Коперник, завршава се једним од најважнијих дела у историји науке, Principia, које је написао Исак Њутн.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs