11. јул 2017.

Најдуже помрачење Сунца

Најдуже потпуно помрачње Сунца до сада догодило се 11. јула 1991. године

Фото: Wikipedia

Текст: Н. Килибарда

Помрачење Сунца 11. јула 1991. године до сада је најдужа потпуна еклипса. Помрачење је трајало шест минута и 53 секунде у тренутку свог зенита, а прорачуни кажу да ће се 13. јуна 2132. године постићи нов рекорд у дужини Сунчевог помрачења. За тај датум предвиђа се трајање дуже за свега две секунде од садашњег рекорда, док би следећи значајнији могао износити 7 минута и 29 секунди – 2186. године.

Помрачење Сунца настаје када се Месец нађе између Земље и Сунца и на тај начин делимично или потпуно заклони Сунце за одређени број становника Земље. Потпуно помрачење те 1991. године било је видљиво над великим делом Централне Америке, Хаваја, преко Мексика и остатка Јужне Америке.

Последње помрачење Сунца у Србији десило се 20. марта 2015. године и било је прво након еклипсе у августу 1999. године током које су улице српских градова, услед великог и неоснованог медијског застрашивања биле потпуно пусте, ролетне спуштене, а међу општим препорукама било је и удаљавање од прозора ”како поглед не би несвесно био упућен према Сунцу, а без заштитних средстава”.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs