11. децембар 2017.

Марсов климатски орбитер

На данашњи дан 1998. године НАСА је лансирала Марсов климатски орбитер

Фото: Wikimedia

Текст: Б. Џодан

На данашњи дан 1998. године НАСА је лансирала свемирску роботску сонду Марсов климатски орбитер. Сонда тешка 338 килограма упутила се ка Марсу са циљем да проучи климу и атмосферу ове планете као и промене на њеној површини. 

Нажалост, већ 23. септембра 1999. године када је летелица упалила своје ракетне моторе да прилагоди путању око планете, изгубљен је сигнал који је слала ка Земљи. Испоставило се да је превремени крај ове амбициозне мисије био узрокован неусклађеним мерним јединицама.

Наиме, компанија Локид Мартин приликом развијања дела софтвера није користила SI систем јединица иако се на то обавезала у уговору са НАСА, па је као јединицу за силу уместо њутна софтвер користио фунту. Та неусклађеност је довела до тога да сонда прође преблизу планете Марс и у њеној атмосфери сагори пројекат вредан 327,6 милиона долара. 

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs