4. decembar 2017.

Mars Pathfinder

Na današnji dan 1996. godine lansirana je sonda Mars Pathfinder

Foto: Wikipedia

 

Tekst: V. Glomazić

Na današnji dan 1996. godine iz svemirskog centra Džon F. Kenedi na Floridi, NASA je lansirala sondu Mars Pathfinder koja je tačno sedam meseci kasnije sletela na Marsovu regiju Zlatna ravnica. Pathfinder se sastojao od lendera nazvanog u čast Karla Segana, jednog od najvećih astronoma 20. veka, koji je preminuo svega 16 dana nakon lansiranje sonde i rovera – lakog vozila  Sojourner.

Cilj druge po redu misije iz niskobudžetnog programa Discovery, bila je analiza klime, atmosfere i sastava zemlje i stena na Marsu. Tokom trajanja misije, prikupljeno je 16.500 fotografija i obavljeno je više miliona merenja atmosferskog pritiska, brzine vetra i temperature.

Predviđeno vreme trajanja misije bilo je do mesec dana, ali rover je funkcionalno obavljao svoje zadatke čitavih 85 dana, a 7. oktobra 1997. godine veza sa njim je izgubljena. Nakon bezuspešnih pokušaja ponovnog uspostavljanja komunikacija, misija je obustavljena u martu sledeće godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs