4. децембар 2017.

Mars Pathfinder

На данашњи дан 1996. године лансирана је сонда Mars Pathfinder

Фото: Wikipedia

 

Текст: В. Гломазић

На данашњи дан 1996. године из свемирског центра Џон Ф. Кенеди на Флориди, НАСА је лансирала сонду Mars Pathfinder која је тачно седам месеци касније слетела на Марсову регију Златна равница. Pathfinder се састојао од лендера названог у част Карла Сегана, једног од највећих астронома 20. века, који је преминуо свега 16 дана након лансирање сонде и ровера – лаког возила  Sojourner.

Циљ друге по реду мисије из нискобуџетног програма Discovery, била је анализа климе, атмосфере и састава земље и стена на Марсу. Током трајања мисије, прикупљено је 16.500 фотографија и обављено је више милиона мерења атмосферског притиска, брзине ветра и температуре.

Предвиђено време трајања мисије било је до месец дана, али ровер је функционално обављао своје задатке читавих 85 дана, а 7. октобра 1997. године веза са њим је изгубљена. Након безуспешних покушаја поновног успостављања комуникација, мисија је обустављена у марту следеће године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs