25. септембар 2017.

Mars Observer

На данашњи дан 1992. године НАСА је лансирала орбитер Mars Observer

Фото: Wikipedia


Текст: Д. Благић

Са ваздухопловне базе Кејп Канаверал на Флориди на данашњи дан је 1992. године лансиран орбитер Mars Observer. Опремљен бројним инструментима, имао је задатак да испита површину Црвене планете, њену атмосферу и климу, као и магнетно поље.

Његов улазак у орбиту Марса био је планиран за 24. август 1993. године, али је са њим изгубљен контакт 21. августа те године. НАСА је покушала да поврати комуникацију са својим орбитером, али сваки покушај био је узалудан, па је тако мисија Mars Observer пропала. Каснијом анализом утврђено је да је прекид комуникације узроковао квар на погонском систему.

Иако безуспешна, мисија Mars Observer утицала је на покретање НАСА програма за истраживање Марса (Mars Exploration Program) септембра 1993. године са циљем проналажења воде на Црвеној планета и слања људи на њу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs