14. јун 2017.

Маринер 5

На данашњи дан 1967. године лансиран је Маринер 5

Фото: Wikimedia

Текст: М. Симоновић

На данашњи дан 1967. године, помоћу ракетног система Atlas-Agena D, лансирана је Насина летелица Маринер 5. Била је једна од десет летелица Маринер програма, планирана као резерева Маринера 4 па је модификована за истраживање Венере уместо Марса.

Исте године, 19. октобра Маринер 5 почиње да емитује податке о саставу атмосфере, радијацији и магнетном пољу Венере, а најкраће растојање летелице од површине ове планете је 4.094 километара. Такође, била је дизајнирана да прикупи податке о интерпланетарном окружењу пре и након сусрета са Венером.

Контакт је изгубљен 4. децембра 1967, а краткотрајно је успостављен 14. октобра 1968. године. Мисија се сматра успешном, а Маринер 5 се сада налази у хелиоцентричној орбити.

Након ове мисије и помоћу података руских сонди, разбиле су се романтичне илузије о Венери сазнањем о екстремним условима који владају на површини.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs