21. novembar 2017.

Mali pas

Sazvežđe Mali pas sadrži 20 zvezda vidljivih golim okom, a najsjajnija je Procion

Foto: Stellarium

Tekst: D. Vujić

Večeras iznad istočnog horizonta biće vidljivo sazvežđe Mali pas. Ime je dobio po mitološkom psu Majri koji je otrkio ubistvo svog vlasnika Ikarija njegovoj ćerki Erigoni. Kao rezultat otkrića smrti svoga oca, Erigona je zaklela sve devojke Atine da slede njen primer dok joj otac ne bude osvećen i potom se obesila.

Ovo je naravno rezultiralo time da su se atinske devojke počele besiti o borove, što je i dovelo do konačne osvete Erigoninog oca Ikarija, gde su njegove ubice pronađene i lišene života. Bog Dionis, koji je bio naklonjen Ikariju, likove ove priče postavio je na nebo u vidu sazvežđa Mali pas, Devica i Volar. 

Sazvežđe Mali pas sadrži 20 zvezda koje su vidljive golim okom. Nalazi se na istočnom rubu Mlečnog puta, a najsjajnija zvezda ovog sazvežđa je Procion (α CMi). Ova zvezda ime dobija od arapske reči koja znači ”pre Psa” i odnosi se na položaj zvezde u samom sazvežđu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs