21. новембар 2017.

Мали пас

Сазвежђе Мали пас садржи 20 звезда видљивих голим оком, а најсјајнија је Procion

Фото: Stellarium

Текст: Д. Вујић

Вечерас изнад источног хоризонта биће видљиво сазвежђе Мали пас. Име је добио по митолошком псу Мајри који је отркио убиство свог власника Икарија његовој ћерки Еригони. Као резултат открића смрти свога оца, Еригона је заклела све девојке Атине да следе њен пример док јој отац не буде освећен и потом се обесила.

Ово је наравно резултирало тиме да су се атинске девојке почеле бесити о борове, што је и довело до коначне освете Еригониног оца Икарија, где су његове убице пронађене и лишене живота. Бог Дионис, који је био наклоњен Икарију, ликове ове приче поставио је на небо у виду сазвежђа Мали пас, Девица и Волар. 

Сазвежђе Мали пас садржи 20 звезда које су видљиве голим оком. Налази се на источном рубу Млечног пута, а најсјајнија звезда овог сазвежђа је Procion (α CMi). Ова звезда име добија од арапске речи која значи ”пре Пса” и односи се на положај звезде у самом сазвежђу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs