21. јун 2017.

Макс Волф

На данашњи дан 1863. године рођен је Максимилијан Макс Волф, пионир у области астрофотографије

Фото: astrosurf.com

Текст: В. Радоичић

Максимилијан Макс Волф, пионир у области астрофотографије, родио се 21. јуна 1863. године. Као астроном, користећи се астрофотографијом, објавио је каталог са локацијама и измереним кретањима звезда. Волф је допуњавајући каталог откривених звезда све до своје смрти дошао до броја од 1500, што је било много више од свих звезда које су открили сви његови конкуренти заједно.

Такође је Волф решио питање природе мистериозних тамних маглина, које су од времена Вилијама Хершела називане ”рупама у небу”. Опет уз помоћ фотографске анализе, Волф је доказао да су ове маглине у ствари огромни облаци непрозирне међузвездане прашине. Такђе је своје астрофотографске методе користио када је посматрао астероиде. 

Колико су Волфови методи били успешни у односу на тадашње визуелне механизме говори чињеница да је он открио неколико комета, четири супернове и више од две стотине астероида током свог живота.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs