12. maj 2016.

M3

Na početku manifestacije Maj mesec matematike (M3) predstavljamo vam zvezdano jato M3

Mesje 3, poznato i kao M3, jedno je od najvećih i najsjajnijih globularnih jata, a čini ga oko 500.000 zvezda. Predstavlja prvo originalno otkriće francuskog matematičara Čarla Mesjea, krajem 18. veka. On je ovu maglinu opisao kao loptastu, sa veoma sjajnim centrom, ali je tvrdio da ne sadrži zvezde. Dvadeset godina kasnije je Vilijam Heršel ovo globularno jato video kao pojedinačne zvezde.

Procenjivalo se da je jato M3 staro oko 8 milijardi godina, što se kao podatak može naći u raznovrsnim katalozima, no poslednja istraživanja ukazuju da je bitno starije – oko 12 milijardi godina*. Od nas je udaljenije nego od centra naše galaksije, ali pošto sija sjajem 300.000 puta jačim nego Sunce, pod dobrim uslovima može da se vidi i golim okom.

Čarls Mesje je objavio katalog objekata dubokog svemira koji se zove ”Mesjeovi objekti”. Cilj ovog kataloga je bio da pomogne astronomima da raspoznaju različite objekte na noćnom nebu, posebno radi lakšeg posmatranja kometa.

 

*Rubrika je izmenjena kako bi se informacije uskladile sa poslednjim istraživačkim podacima, 13. maja u 00.00 (prim. ur.)

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs