3. februar 2017.

Luna 9

Na današnji dan 1966. godine Luna 9 je sletela na Mesec

Foto: Wikimedia

 

Tekst: N. Zdravković

Na današnji dan 1966. godine Luna 9 je postala prva ljudska letelica koja je uspela da sleti (umesto da se, tehnički, slupa) na neko drugo nebesko telo – Mesec. Luna 9 je bila lansirana sa čuvenog sovjetskog kosmodroma Bajkonur u tada Kazaškoj SSR, danas Kazahstanu, mestu lansiranja Sputnjika i Gagarinovog Vostoka 1.

Luna 9 je poslala i prve slike sa površine Meseca. Iako Lunine slike nisu bile zvanično objavljene, grupa astronoma u Velikoj Britaniji otkrila je da je signal koji je Luna 9 slala bio isti onaj koji su koristile tadašnje novine za prenos slika. O tome su obavestili Daily Express, pa je ekipa novinara sa potrebnom opremom izletela na teren, a slike sa površine Meseca su se brzo našle u medijima širom sveta.

Novinari su bili ubeđeni da su se sovjetski inženjeri namerno odlučili za signal koji je bilo tako lako presresti – da nisu želeli da slike ostanu tajna.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs