17. novembar 2017.

Leonidi

Leonidi, nazvani po sazvežđu Lava iz kojeg naizgled izviru, nastaju kao posledica prolaska Zemlje kroz ostatke Templ-Tutl komete

Foto: Wikipedia

Tekst: N. Kilibarda

Jesenje večeri 13. novembra te 1833. godine, ”nebo i zvezde pali su na zemlju”,  a život je ipak nastavio ustaljenim tokom za većinu stanovnika Severne Amerike. Međutim, upravo tada su prvi put uočeni Leonidi, meteorska kiša od velike važnosti za dalja naučna istraživanja ovih pojava koje su se prethodno smatrale pukim atmosferskim fenomenom.

Procenjuje se da je 1833. godine više od 240.000 meteorita u toku samo jednog sata učestvovalo u ovom astro spektaklu. Večeras nas na nebu, međutim, neće dočekati toliko gust i brz raspored ”zvezda padalica”, ali NASA stručnjaci procenjuju da ćemo na dovoljno vedrom nebu i daleko od svetlosnih zagađenja, moći da uočimo oko desetak meteora u toku jednog sata.

Leonidi, nazvani po sazvežđu Lava iz kojeg naizgled izviru, zapravo nastaju kao posledica prolaska Zemlje kroz prašinu ili ostatke repa Templ-Tutl komete. Ti ostaci, meteoriti, kreću se kroz Zemljinu atmosferu brzinom i do 72 kilometra na čas što se smatra najvećom do sada izmerenom brzinom meteora.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs