19. januar 2017.

Lansiranje misije New Horizons

Na današnji dan 2006. godine lansirana je sonda New Horizons

Foto: NASA

Tekst: B. Klobučar

Na današnji dan 2006. godine sa Kejp Kaneveral lansirnog centra u Floridi lansirana je sonda New Horizons. Primarni cilj misije bio je obletanje i prikupljanje informacija o tada najdaljoj planeti u Sunčevom sistemu – Plutonu. U međuvremenu Pluton je ”izgubio” status planete i kategorizovan je od strane Međunarodne astronomske unije kao pataljusta planeta.

Nakon više od devet godina, u januaru 2015. godine sonda se približila sistemu Pluton-Haron tako da je svojim sistemima za merenje mogla da pošalje prvu sliku i fotografiju na kojoj je Pluton bio veličine tek dva piksela. 

Najbliži prolazak pored Plutona dogodio se 14. jula iste godine, kada je stigla i prva kompletna mapa ove patuljaste planete zajedno sa ogromnom količinom podataka.

Zahvaljujući New Horizons danas znamo tačne dimenzije Plutona, imamo njegovu kompletnu mapu, znamo neke informacije o strukturi i pojedinim molekulima u tankoj atmosferi. Nakon Pluton-Haron sistema sonda se uputila dalje u pravcu sazvežđa Strelac, sa ciljem istraživanja objekata u Kujperovom pojasu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs