24. март 2017.

Комета Шумејкер-Леви 9

Комета Шумејкер-Леви откривена је 24. марта 1993. године

Текст: Т. Марковић

На данашњи дан, пре 24 године, откривена је комета Шумејкер-Леви 9. Њу су посматрали амерички астрономи Каролин и Евгениј Шумејкер и канадски астроном Давид Леви 24. марта 1993. године. Фотографисали су је Шмидт телескопом у Паломер опсерваторији у Калифорнији.

Комета је орбитирала око Јупитера неко време, а затим ју је овај гасни џин привукао и Шумејкер-Леви 9 је ударила у његову површину. То је био први пут да су посматрани судари два објекта Сунчевог система.

Због Јупитерове јаке гравитационе силе комета се прво распела на двадесетак делова пречника до два километра, затим су у периоду од 16. до 22. јуна 1994. године ти делови пали на Јупитерову јужну хемисферу брзином од око 60 километара на час.

Доказ јачине удара делова комете били су пар стотина километара дугачки трагови дима, врући балони гаса у атмосфери и црни ”ожиљци” на Јупитеровој површини који су се видели пар недеља након удара.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs