30. август 2017.

Касиопеја

Сазвежђе Касиопеја биће видљиво изнад североисточног хоризонта одмах по заласку Сунца

Фото: Stellarium

Текст: Д. Вујић

Касиопеја, једно од препознатљивих сазвежђа северног неба, биће видљиво изнад североисточног хоризонта одмах по заласку Сунца. У овом сазвежђу постоји 90 звезда које су видљиве голим оком, док пет најсјајнијих чине слово W које представља Касиопејин престо.

По грчкој митологији, Касиопеја је била супруга етиопског краља Цефеја, која је због своје сујете и хвалисавости изазвала гнев Посејдона, и тиме покренула читав низ догађаја који су резултирали тиме да живот њене ћерке буде умало изгубљен. Услед милости богова, њихова ћерка Андромеда бива спашена од стране Персеја, након чега њих двоје постају пар.

Богови су овим ликовима дали вечно место на небу у знак сећања на Персејев херојски чин, а за казну Касиопеја је постављена наопако, вечно окована за свој престо. Ово сазвежђе спада у подгрупу циркумполарних сазвежђа. Једна од занимљивијих у овом сазвежђу је двојна звезда η Cas, са жутом главном, и црвеном споредном компонентом.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs