09. новембар 2017.

Карл Сеган

На данашњи дан 1934. године рођен је астроном, асробиолог и популаризатор науке, Карл Сеган

Фото: Wikimedia

 

Текст: Н. Павлов

На данашњи дан 1934. године рођен је амерички астроном, астробиолог и популаризатор науке, Карл Сеган. Познат је као творац серијала ”Космос: Лично путовање”. 

Сеган је одрастао у Бруклину, одмалена интересујући се за књиге о далеким, непознатим световима. Вођен жељом да се бави свемирским пространствима, уписује студије на Универзитету у Чикагу, где стиче и докторат из астрономије. 

Сеган је синтезом свог стања постао један од стваралаца нове дисциплине – астробиологије. Имао је велику улогу у изучавању карактеристика планета Сунчевог система. То га је довело до учешћа у оснивању програма  SETI који се бави потрагом за ванземаљском интелигенцијом, а на тему постојања живота ван Земље писао је и у својој књизи ”Контакт”. Креирао је прве поруке на плочама послате у свемир на летелицама Пионир 10 и 11, а затим и чувену златну плочу на Војаџеру.

По Сегану је именован један астероид, место слетања на Марсу, научни музеј, планетско шеталиште, центар за проучавање живота у космосу и три награде за научну комуникацију. Посвећен му је и филм ”Контакт” снимљен по његовој истоименој књизи.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs