17. јун 2017.

Извиђач Месеца

На данашњи дан 2009. године почела је LRO мисија која је мапирала Месечеву површину

Фото: Wikipedia


Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 2009. године лансиран је Reconnaissance Orbiter (LRO), односно роботска мисија која је мапирала Месечеву површину. Посматрања те летелице омогућила су многа открића стварајући нову слику Месеца као динамичног и комплексног објекта. Добијени су подаци попут мапе температура дању и ноћу, глобалне геодетске мреже, фотографија у високој резолуцији и колико UV зрачења Месец одбија.

Нагласак је био на истраживању полова, па је LRO провео три године у близини полова, где је с једне стране могуће константно осветљење а са друге постоји могућност да има воде.

Уз помоћ седам веома моћних научних инструмената, фокусираних на продужавање људског присуства у Соларном систему, LRO је прикупио огромну и веома вредну количину података. Успео је да пронађе локације за даља истраживања, као и повољан терен и средину неопходне за будуће безбедне роботске и људске мисије на Месец.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs