22. јун 2017.

Ипак се окреће

На данашњи дан 1633. године Галилеј је осуђен на доживотни кућни притвор

Фото: Wikipedia

Текст: Н. Килибарда

Година је 1633. Двадесет и други дан јуна. Галилео Галилеј стиже у Рим на сопствено суђење по оптужбама инквизитора за јерес и заговарање коперниканске тезе хелиоцентризма.

Да ли се Земља окреће око Сунца или Сунце око Земље – питање је које је постало главни камен спотицања и својеврсни симбол вечне борбе науке и религије, Галилеја и цркве.

У време када се сматрало да је баш наша планета центар универзума, а заговорници здравог разума и бунтовни радозналци представљали ђавоље адвокате, граница између јереси и науке била је тања од папира на ком су писане смртне осуде. Инквизиција је тражила од Галилеја да се одрекне јеретичког учења, што је он и чинио страхујући да ће живот завршити на ломачи.

Спрона књига ”Дијалог о два главна светска система” је забрањена, а Галилеј је проглашен јеретиком и осуђен на доживотни кућни притовр.  У моменту изрицања осуде, Галилеј изговара познато ”Ипак се окреће”, а 359 година касније папа Јован Павле Други, у име католичке цркве, износи да је Галилеј био у праву издајући проглас о признању његовог научног рада и заслуга.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs