01. новембар 2017.

Хирон

На данашњи дан 1977. године откривен је Хирон, први објекат класификован као кентаур

Фото: Wikipedia

Текст: Ј. Жугић

Хирон се понаша као комета и може да се класификује и као мала планета јер кружи око Сунца, а некада је називан астероидом. Када је најближе Сунцу, онда улази у орбиту Сатурна, а када је најдаље, онда је у орбити Урана. Баш зато, јер се налази у појасу астероида, Хирон је изазвао велику пажњу када је откривен 1. новембра 1977. године.

То је био први објекат класификован као кентаур – небеско тело које орбитира између астероидног и Кајперовог појаса (иза Нептуна у односу на Сунце). Кентаури немају стабилне орбите јер на њих утичу гравитације великих планета па током милиона година могу да промене орбите или у потпуности напусте Соларни систем.

У фебруару 1988. године Хирон је био светлији за 75 одсто. Такво понашање типично је за комете, а не за астероиде. Каснија посматрања показала су да је Хирон развио и реп који имају комете, али за разлику од других комета, његов реп нема воду као главни састојак јер је предалеко од Сунца, већ су то угљен-моноксид и цијанид.

Претпоставља се и да Хирон има два прстена.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs