14. јануар 2016.

Хајгенс сонда

Хајгенс сонда је 14. јануара 2005. године слетела на Титан

Фото: NASA

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 2005. године Хајгенс, сонда Европске свемирске агенције, слетела је на површину највећег Сатурновог сателита, Титана. Сонда је била део Касини-Хајгенс мисије, пре које се мало знало о површини овог сателита.

Комбинована летелица Касини-Хајгенс лансирана је још 1997. године, а сонда Хајгенс се одвојила од орбитера Касини 24. децембра 2004. године. Дизајнирана је тако да прође кроз атмосферу Титана, али се није знало да ли ће успети да слети и на какву површину, а постојала је и могућност да слети у океан.

Сонда је била опремљена инструментима који су прикупили информације о хемијским елементима који се налазе у атмосфери Титана. Осим тога, послала је фотографије површине, детектовала је благе ветрове, измерила температуру од око -180 степени целзијуса и атмосферски притисак мало виши од просечног на Земљи.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs