03. јун 2017.

Gemini 4

На данашњи дан 1965. године лансиран је  Gemini 4

Фото: Wikimedia

Текст: С. Топић

Први пут после бројних митолошких летова ван окриља Земљине атмосфере и гравитационог загрљаја, човек је 3. јуна 1965. године искусио свемирско пространство на непосредан начин. У раним јутарњим сатима лансиран је Gemini 4 – васионски брод из истоимене серије која је бројала укупно 10 летелица које су извршиле преко 50 различитих научних и технолошких експеримената.

Посада Gemini 4 била је састављена од двојице астронаута, Џејмса Мек Де Вита и Едварда Вајта. У току деведесетседмочасовног боравка у свемиру, астронаут Едвард Вајт провео је око 20 минута у безваздушном васионском простору високе орбите, а само га је танка опна скафандера делила од вакуума. Као једином споном за човечанство и цивилизацију која га је изнедрила био је привезан за брод ужетом од 7,5 метара како случајно не би одлетео у Земљину орбиту.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs