28. decembar 2016.

Galilejevo posmatranje Neptuna

U noći između 27. i 28. decembra Galilej je posmatrao Neptun, iako tada nije znao da je to planeta

Tekst: T. Marković

Neptun, osmu planetu Sunčevog sistema, otkrili su 1846. godine Johan Gotfrid Gole i Džon Kouč Adam. Međutim, njihova posmatranja ovog gasnog džina nisu bila i prva.

Prvi astronom koji je uočio Neptun bio je Galileo Galilej. Krajem 1612. i početkom 1613. godine, dok je posmatrao Jupiterove satelite, Galilej je uočio objekat na nebu koji je u tom trenutku bio u konjunkciji sa Jupiterom. Kada je u noći između 27. i 28. decembra prvi put vršio posmatranja, u svoje beleške je ucrtao nebesko telo koje se nalazilo istočno od Jupitera. Mesec dana kasnije objekat je locirao jugoistočno u odnosu na Jupiter.

No, s obzirom da je teleskop koji je tada koristio mogao da uveća objekat oko 30 puta, Galilej je Neptun video kao zvezdu. Potreban je jako veliki teleskop i veoma dobri uslovi za posmatranje kako bi se gasni džin video jasnije. Čak i sa teleskopom koji se nalazi u Dejvid Dunalp opservatoriji u Kanadi, čiji je reflektor 74 inča, Neptun se vidi kao plavi disk.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs