22. фебруар 2017.

Галилејев Дијалог о два система света

У Фиренци је 22. фебруара 1632. године објављен Галилејев Дијалог о два система света

Фото: BuyTheTruth

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1632. године у Фиренци је објављен Галилејев Дијалог о два система света. Мада је црква у Фиренци одобрила његово објављивање, Ватикан је овај спис већ наредне године ставио на Списак забрањених књига у коме се налазио до 1822. године.

Галилеј је 1633. године оптужен за јерес и осуђен на кућни притвор у коме је остао до краја живота, а сви његови списи су забрањени.

Галилеј у Дијалогу пореди Птоломејев и Коперников систем, али је сасвим јасно да стаје у одбрану идеје да се Земља креће око Сунца и да се не налази ни у центру свемира ни у центру Сунчевог система. 

Дијалог има структуру разговора који се четири дана воде између троје људи: лаика, кога је Галилеј назвао Сагредо, и два филозофа која у стварности нису постојала, Салвиатија чији аргументи иду у прилог Коперниковом и Симплиција који се залаже за Птоломејев систем.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs