25. мај 2017.

Феникс

На данашњи дан 2008. године летелица Феникс слетела је на Марс

Фото: NASA

Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 2008. године десило се прво успешно слетање на поларни регион Марса. На летелици Феникс и мисији слетања радили су НАСА, али и универзитети из САД, Канаде, Швајцарске, Данске, Немачке и Велике Британије, као и неколико института и компанија. То је био први пут да је мисију водио један универзитет – у Аризони.

Феникс је имао два задатка – пошто је слетео на део Марса на ком се одмах испод површинског слоја земље налази лед, требало је да истражи геолошку историју воде, како би научници дошли до закључка на који се начин на Марсу мења клима. Уз то, Феникс је процењивао биолошки потенцијал дела у ком се земља и лед спајају и тражио доказе о територији која би могла да буде настањива.

Летелица је слетела 25. маја 2008. године на равну површину са само ситним камењем. Прве фотографије околине биле су доступне већ наредног дана, а показивале су површину прекривену шљунком са малим урезаним коритима и одсуство великих стена и брда.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs