10. децембар 2016.

Ени Џамп Кенон

Ени Џамп Кенон рођена је 11. децембра 1863. године

Фото: Wikimedia

Текст: Н. Здравковић

Родила се 11. децембра 1863. године у Доверу, али не у Енглеској већ оном који је главни град америчке државе Делавер. Њен отац био је представник у сенату Делавера, а мајка је у њој одмалена инспирисала љубав према звездама. Била је једна од најутицајнијих од  „Пикерингових жена”, групе жена коју је окупио Едвард Пикеринг, диркетор Харвардске опсерваторије од 1877. до 1919. године како би каталогизовале звезде.

Почетком 20. века није постојао стандардизован систем каталогизације звезда. Ени Џамп Кенон била је кључна у развоју система заснованом на спектралним карактеристикама, који је данас познат као „харвардски” и који је званично усвојила Међународна астрономска унија 1922. године. Цењена астрономкиња је готово целог живота била глува, највероватније од последица шарлаха који је прележала као мала.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs