13. април 2017.

Експлозија на Аполу 13

На данашњи дан 1970. године, 56 сати након лансирања, догодила се експлозија на Аполу 13

Текст: Т. Марковић

Аполо 13 је седма по реду мисија америчког Аполо свемирског програма. Летелица је лансирана 11. априла 1970. године са Свемирског центра Кенеди у Флориди. Ова мисија била је трећа по реду Аполо мисија током које је планирано спуштање на Месец. Иако је само лансирање прошло како треба, два дана касније, 13. априла, догодила се експлозија резервоара са кисеоником која је условила прекид мисије.

Наиме, на удаљености од око 320.000 километара од Земље, свега 56 сати након лансирања, на путу до Месеца чланови посаде чули су експлозију праћену нестанком струје. Претпоставља се да је до експлозије дошло услед кратког споја у резервоару, што је убрзо изазвало пожар. Нагло повећање притиска је затим изазвало експлозију која је разнела цео резервоар. Посада је потом безбедно враћена на Земљу, а по овом догађају је снимљен и филм Аполо 13.

Мисији Аполи 13 посвећено је и вечерашње предавање у оквиру серијала посвећеног догађајима који су обележили историју „Времеплов”, који је Центар за промоцију науке покренуо у новоотвореном Научном клубу, у Краља Петра 46. Предавање почиње у 19 часова, а на њему ће говорити Немања Мартиновић из Астрономске опсерваторије у Београду.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs