20. новембар 2017.

Едвин Хабл

На данашњи дан 1889. године рођен је Едвин Хабл, астроном чији закон потврђује да се свемир шири

Фото: Wikimedia

Текст: Н. Павлов

На данашњи дан 1889. године рођен је познати амерички астроном Едвин Хабл. Значајан је његов допринос у посматрачкој космологији и утврђивању нове области – вангалактичке астрономије.

Млади Хабл био је талентован за више различитих области, али се увек истицала његова жеља да се бави науком. Основне студије завршава 1910. године на Одсеку за науку, а докторат из астрономије стиче 1917. године на Џеркс опсерваторији.

Година 1924. била је пресудна и за Хабла и за науку: открио је да Андромеда није оближња маглина у Млечном путу, већ друга галаксија. За само годину дана је истим телескопом опсерваторије Маунт Вилсон у Калифорнији успео да види знатан број галаксија и увидео да се оне међусобно не разликују много. Данас позната као Хаблова секвенца, представља морфолошку класификацију галаксија. Након неколико година посматрања галаксија, Хабл је формулисао закон који потврђује чињеницу да се свемир шири и назван је по њему.

Поред најчувенијег телескопа Хабл, његово име носе један астероид, кратер на Месецу, аутопут, планетаријум, дворана и основна школа. Интересантно је да је 2008. године у Америци постојала серија поштанских маркица у част Хабла.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs