23. septembar 2017.

Džetsonovi

Na današnji dan 1962. premijerno je prikazana animirana serija Džetsonovi koja je imala svoju ulogu doba svemirske trke između SAD i SSSR

Foto: TvLine

Tekst: B. Džodan

Prva epizoda animirane serije Džetsonovi počinje uz glas sa tankog TV ekrana koji poziva na jutarnju gimnastiku: „Da li ste spremni da trenirate svoje prste za pritiskanje dugmića?“. Ovu scenu bismo danas prihvatili kao blago parodiranje sveprisutnosti dugmića i touch screen-ova, ali činjenica da je premijera serije bila na današnji dan pre 55 godina nam ukazuje na njen vizionarski karakter.

Serija je bila ambiciozna u ideji  da prikaže život jedne prosečne američke porodice u 2062. godini najavljujući tehnološka dostignuća kao što su video pozivi, solarijumi, leteći automobili. Iako se ova serija predstavlja kao poslednja koja budućnost prikazuje optimistično postoji teorija koja to dovodi u pitanje.

Naime, dešavanje serije je sa razlogom smešteno u orbiti iznad Zemlje jer je u isto vreme situacija na površini planete prikazana u animiranoj seriji Kremenkovi koja zapravo ne prikazuje praistorijsko već postapokaliptično doba.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs