23. септембар 2017.

Џетсонови

На данашњи дан 1962. премијерно је приказана анимирана серија Џетсонови која је имала своју улогу доба свемирске трке између САД и СССР

Фото: TvLine

Текст: Б. Џодан

Прва епизода анимиране серије Џетсонови почиње уз глас са танког ТВ екрана који позива на јутарњу гимнастику: „Да ли сте спремни да тренирате своје прсте за притискање дугмића?“. Ову сцену бисмо данас прихватили као благо пародирање свеприсутности дугмића и touch screen-oвa, али чињеница да је премијера серије била на данашњи дан пре 55 година нам указује на њен визионарски карактер.

Серија је била амбициозна у идеји  да прикаже живот једне просечне америчке породице у 2062. години најављујући технолошка достигнућа као што су видео позиви, соларијуми, летећи аутомобили. Иако се ова серија представља као последња која будућност приказује оптимистично постоји теорија која то доводи у питање.

Наиме, дешавање серије је са разлогом смештено у орбити изнад Земље јер је у исто време ситуација на површини планете приказана у анимираној серији Кременкови која заправо не приказује праисторијско већ постапокалиптично доба.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs