16. септембар 2017.

Дан заштите озонског омотача

Због Монтреалског протокола, који је потписан на данашњи дан 1987. године, 16. септембар је проглашен Међунродним даном заштите озонског омотача

Фото: Pixabay

Текст: Н. Павлов

На данашњи дан 1987. године потписан је Монтреалски протокол, споразум о заштити и очувању озонског омотача. Међународни дан заштите озонскго омотача проглашен је 16. септембра 1994. године одлуком Уједињених нација.

Открићем озонске рупе у атмосфери 1985. године, утврђено је да фреони и сродни хлорофлуороугљеници разграђују озон, природни филтер од штетног УВ зрачења. То је био повод да се многе земље обавежу на смањење производње ових једињења која се користе претежно у расхладним уређајима. Временом је производња и употреба фреона смањена на минимум, а у развијеним земљама чак и забрањена. Међутим, ови гасови се и даље налазе у атмосфери, а процењује се да ће бити потребно неколико деценија да се ниво озона врати на онај од пре 1980. године.

Иако један од многих споразума који су донети са тим циљем, Монтреалски протокол је значајн управо по томе што је био најделотворнији у намери да сачува живи свет на Земљи од смртоносног зрачења.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs