14. jun 2016.

Borhesov univerzum

Na današnji dan, pre 30 godina, umro je Horhe Luis Borhes koji je u svojim pričama spajao realno i apstraktno

Horhe Luis Borhes umro je na današnji dan pre tačno trideset godina. Svojim kratkim pričama približavao je realni svet nepojmljivim apstrakcijama.

U priči ”Vavilonska biblioteka” osmislio je biblioteku u kojoj se nalazi svaka moguća knjiga koja odgovara sledećim uslovima: ima tačno 410 strana, sa 40 redova po strani i oko 80 karaktera po redu, napisana korišćenjem samo 22 karaktera, zareza, tačke i razmaka. Nijedna knjiga se ne ponavlja. 

Ovo znači da je ogroman procenat knjiga sa samo 410 strana izmešanih karaktera bez ikakvog smisla. Jednostvna matematika daje procenjeni broj knjiga na oko  251.312.000. Poređenja radi, procenjeni broj atoma u vidljivom univerzumu je ”samo” oko oko 1080

O Borhesovoj fikciji i njenom premošćavanju realnog i apstraktnog, pojmljivog i nepojmljivog kroz matematičke pojmove kao što su redovi veličina, rekurzija i kompletnost, Centar za promociju nauke organizuje naučnopopularnu tribinu večeras u SKC- u sa početkom u 19 časova.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs