16. novembar 2017.

Bliski susret treće vrste

Na današnji dan pre 40 godina premijerno je prikazan film ”Bliski susret treće vrste”

Tekst: S. Rosić

Od nastanka žanra naučne fantastike autori se poigravaju sa idejom da postoje vanzemaljska bića koja žele da pokore Zemlju. Ta zamisao probudila je pravu paniku kada je Orson Vels 1983. godine emitovao radio-dramu ”Rat svetova” jer su slušaoci poverovali da Marsovci zaista napadaju.

Ipak, jedan od najuticajnijih naučno-fantastičnih filmova, koji je premijerno prikazan 16. novembra 1977. godine – ”Bliski susret treće vrste” Stivena Spilberga – predstavljao je prekretnicu u svom žanru i ukazao na mogućnost da nam vanzemaljci, barem ne svi, možda i nisu neprijatelji.

Ričard Drajfus u njemu igra Rorija Nerija, električara koji nailazi na čudnu letelicu u šumi. Od tog dana i na javi i u snu ima viziju planine koja ga na kraju dovodi do ivice nervnog sloma. U očajničkom pokušaju da sazna šta mu se desilo, pronalazi neočekivanog saveznika u ženi koja veruje da su njenog sina oteli vanzemaljci.

U paralelnom razvoju događaja međunarodna grupa naučnika, predvođena francuskim stručnjakom Klodom Lakombom, traga za načinima komunikacije između ljudi i vanzemaljaca. Njihov zajednički poduhvat kulminira susretom na jednoj planini u Vajomingu, koji je promenio tok istorije čovečanstva.

U čast četrdesetogodišnjice od objavljivanja ”Bliskog susreta treće vrste” u bioskopima širom sveta će biti prikazivana remasterizovana verzija originalnog ostvarenja.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs