16. новембар 2017.

Блиски сусрет треће врсте

На данашњи дан пре 40 година премијерно је приказан филм ”Блиски сусрет треће врсте”

Текст: С. Росић

Од настанка жанра научне фантастике аутори се поигравају са идејом да постоје ванземаљска бића која желе да покоре Земљу. Та замисао пробудила је праву панику када је Орсон Велс 1983. године емитовао радио-драму ”Рат светова” јер су слушаоци поверовали да Марсовци заиста нападају.

Ипак, један од најутицајнијих научно-фантастичних филмова, који је премијерно приказан 16. новембра 1977. године – ”Блиски сусрет треће врсте” Стивена Спилберга – представљао је прекретницу у свом жанру и указао на могућност да нам ванземаљци, барем не сви, можда и нису непријатељи.

Ричард Драјфус у њему игра Рорија Нерија, електричара који наилази на чудну летелицу у шуми. Од тог дана и на јави и у сну има визију планине која га на крају доводи до ивице нервног слома. У очајничком покушају да сазна шта му се десило, проналази неочекиваног савезника у жени која верује да су њеног сина отели ванземаљци.

У паралелном развоју догађаја међународна група научника, предвођена француским стручњаком Клодом Лакомбом, трага за начинима комуникације између људи и ванземаљаца. Њихов заједнички подухват кулминира сусретом на једној планини у Вајомингу, који је променио ток историје човечанства.

У част четрдесетогодишњице од објављивања ”Блиског сусрета треће врсте” у биоскопима широм света ће бити приказивана ремастеризована верзија оригиналног остварења.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs