24. октобар 2017.

Аријел и Умбријел

На данашњи дан 1851. године Вилијам Ласел је открио Уранове Сателите Аријел и Умбријел

Фото: Wikimedia

Текст: Б. Џодан

На данашњи дан 1851. године Вилијам Ласел, енглески трговац и астроном, открио је Уранове сателите Аријел и Умбријел. Ласел се у младости бавио трговином, а производња пива му је обезбедила довољно богатства да задовољи своја интересовања из астрономије.

Направио је рефлектујћи телескоп са пречником 61 центиметар кроз који је открио у истом дану два до тада непозната сателита. Они су као и преосталих 25 Уранових сателита добили имена по јунацима дела Вилијама Шекспира и Александра Поупа. 

Једини посетилац ових сателита била је сонда Војаџер 2 која је 1986. године прошла близу Урана и послала фотографије Аријела и Умбријела. Инфрацрвена спектроскопија је потврдила да на ова два сателита постоји не само залеђена вода, већ и залеђени угљен-диоксид што је оставило велико питање о његовом пореклу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs