7. decembar 2017.

Apolo 17

Na današnji dan pre 45 godina lansiran je Apolo 17, čime je započeta poslednja misija ovog programa

Foto: Wikimedia

Tekst: M. Simonović

Na današnji dan 1972. godine iz Svemirskohg centra Kenedi lansiran je Apolo 17, započevši poslednju misiju Apolo programa za istraživanje Meseca. Tročlanu posadu činili su komandant Judžin Sernan, pilot komandnog modula Ronald Evens i pilot lunarnog modula Harison Šmit.

Poslednji ljudi koji su hodali po Zemljinom prirodnom satelitu, Sernan i Šmit, spustili su se na Mesečevu površinu 11. decembra. Obavili su brojne testove, tri šetnje po površini, sakupili 110,4 kilograma materijala i oborili rekorde prethodnih Apolo misija. Najduže su ostali na Mesecu, na Zemlju su se vratili sa najviše uzoraka, lunarnim roverom su prešli 30,5 kilometara i najduže su ostali u Mesečevoj orbiti.

Ronald Evens je 17. decembra proveo sat i šest minuta u međuplanetarnom prostoru sakupljajući filmske trake sa spoljašnjih kamera na letelici. Apolo 17 je 19. decembra sleteo u Pacifik.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs