23. novembar 2017.

Andromeda

Na današnji dan 1924. godine objavljeno je Hablovo istraživanje da je Andromeda druga galaksija

Foto: Wikimedia

Tekst: M. Simonović

Pre oko sto godina deo astronoma smatrao je čitav univerzum sačinjen od Mlečnog puta, dok su neki zastupali hipotezu da su zamrljane magline koje su uočavali na horizontu posebne galaksije i da je univerzum sačinjen od mnogo njih.

Na današnji dan 1924. godine čuvene američke novine The New York Times objavljuju istraživanje Edvina Habla (1889-1953) koja upućuju na višegalaktički univerzum.

Habl je Huker teleskopom, u opservatorij na planini Vilson u Kaliforniji, posmatrao maglinu Andromedu i u njoj otkrio cefeidu, promenljivu zvezdu koja pulsira vrlo pravilno, pomoću čega je utvrdio da je udaljena oko tri puta više od tadašnjeg izmerenog prečnika Mlečnog puta, te je bilo očigledno da se mora nalaziti izvan njegovih granica, što je dovelo do toga da Andromedina maglina postane galaksija Andromeda.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs