23. мај 2017.

Алфа Змијоноше

Привидна магнитуда ове двојне звезде је 2,05 па је могуће видети је голим оком

Фото: Stellarium

Текст: Д. Благић

Rasalhag, или Алфа Змијоноше, најсјајнија је звезда у овом сазвежђу. Име јој је арапског порекла и значи ”глава сакупљача змија” што се односи на њен положај у сазвежђу. У питању је двојна звезда где је примарна звезда 2,4 пута већа од Сунца и спада у категорију белих џинова, а секундарна је приближна величини наше звезде.

Овај систем је од Земље удаљен око 48 светлосних година, а привидна магнитуда двојне звезде је 2,05 па је је могуће видети је голим оком. Највећи допринос томе даје Rasalhag A који је 25 пута сјајнији од Сунца. Овај бели џин има велику ротацију око своје осе што доводи до тога да је на екватору испупченији у односу на полове и тако добија облик спљоштеног сфероида. То такође утиче на његову површинску температуру која је за око 1500 степени Целзијуса већа на половима.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs