18. новембар 2017.

Алан Шепард

На данашњи дан 1923. године рођен је Алан Шепард, први Американац који је путовао у свемир

Фото: NASA

Текст: В. Радоичић

Астронаут, пилот и контраадмирал америчке морнарице Алан Шепард, рођен је 18. новембра 1923. године. Други човек и први Американац у свемиру такође је и прва особа која је мануелно управљала свемирском летелицом захваљујући свом пилотском искуству у америчкој морнарици. У овој летелици, названој Freedom 7, ушао је у свемир, али летелица није досегла орбиту.

Као командир мисије Аполо 14 извео је најпрецизније слетање од свих Аполо мисија и као најстарији човек који је до сада крочио на Месец ударио је две голф лоптице са његове површине. Захваљујући његовом доприносу амерички председник Џими Картер доделио му је конгресну медаљу части.

Са неколико својих колега основао је фонд који прикупља новац како би омогућио стипендије студентима инжењерства и природних наука. Године 1971. унапређен је у адмирала, а убрзо након тога је пензионисан.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs