16. АПРИЛ 2016.

Рођендан Џона Хадлија

На данашњи дан, 16. априла 1682. године рођен је у Лондону енглески математичар Џон Хадли.На данашњи дан, 16. априла 1682. године рођен је у Лондону енглески математичар Џон Хадли – човек који је изумео октант. Октант је врста мерног инструмента, који уз помоћ рефлексије светлости одређује висину небеских тела и примарно се користи за навигацију. Иако је независно од њега у приближно истом периоду Томас Годфри дошао до истог изума, Хадли полаже право на октант јер је он био први човек који је направио параболичко огледало.

Током 1721. године он је изградио Грегоријански телескоп – врсту рефлектујућег телескопа, који има веома мало сферне аберације, тј. његово параболичко огледало је могло веома прецизно да сакупи све светлосне зраке у исти фокус.

Хадли је развио тест којим је проверавао да ли је његово огледало добро. У почетку је огледало имало доста грешака, и он је мало по мало брусио огледало док није дошао до облика који добро фокусира и равномерно осветљава огледало.

Наредних пар година Хадли је радио на сличним инструментима, као што су октант и секстант, који су имали распоред огледала по узору на Њутнове предлоге за рефлектујуће телескопе.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs