РАДИО ЕЛЕМЕНТИ

Родна равноправност у науци

(СНИМАК 11) На Међународни дан девојчица у ИКТ-у говорили смо о родној равноправности у науци

У четвртак 27. априла емитована је 11. емисија Радио Елемената. На Међународни дан девојчица у ИКТ-у, који се обележава сваког четвртог четвртка у априлу месецу, било је речи управо о овој теми – родној равноправности у области науке и технологије. Емисију је водила Ивана Хорват, помоћница уредника часописа Елементи, а њена гошћа је била Ђурђа Тимотијевић из Центра за промоцију науке, психолошкиња и коориднаторка пројекта Хипатија, који има за циљ да подстакне девојчице да се определе за каријеру у STEM наукама.

Током емисије, Ђурђа је говорила о томе  да ли постоји подела на мушке и женске науке, да ли су жене подједнако добродошле на научним институтутима, лабораторијама и универзитетима, да ли постоји равноправност када се ради о руководећим местима научних институција. Такође било је речи о родним стереотипима, да ли је ИКТ свет и даље мушки свет и другим сличним темама. 

Осим тога, Ђурђа је говорила и о самом пројекту Хипатија, као и о трибини “Ког су рода наукаи технологија?”, која је 21. априла одржана у новоотвореном Научном клубу  Центра за промоцију науке.

Радио Елементи су осмишљени као простор у којем аутори часописа Елементи имају прилику да темељно „претресу“ теме којима су се бавили у неком од бројева.

Све епизоде доступне су и на порталу Елементаријум, дан након емитовања, за све оне који емисију нису могли да одслушају уживо.

РАДИО ЕЛЕМЕНТИ, Емисија 11

О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ У НАУЦИ

Play

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs