Radio Galaksija

Opšta teorija relativnosti

(RADIO) 29. jul 2016. EMISIJA BR 44.

Redakcija Radio Galaksija je otišla na izlet u Petnicu i tamo se srela sa mladim srpskim naučnicima: Markom Simonović sa Instituta za napredne studije, Prinston Univerziteta, Ivanom Milić sa Maks Plank Instituta za istraživanje Sunčevog sistema, a razogaralo se i sa direktorom Istraživačke stanice Petnica, Vigorom Majićem. Evo o čemu je bilo reči u ovoj epizodi: 

  • Vesti iz Centra za promociju nauke
  • Vesti iz nauke: Priča džinovske planete
  • Istraživačka stanica Petnica i novi obrazovni programi
  • Petnica  Summer Institute 2016: studentska međunarodna letnja škola opšte teorije relativnosti
  • Opšta teorija relativnosti
  • Ajnštajnove jednačine i njihova rešenja
  • Pogled ka kvantnoj teoriji gravitacije
  • Rubrika: „Jedan pisac, jedna knjiga“ – Džordž Gamov, Jedan, dva, tri… do beskonačnosti
  • Muzika: Majls Dejvis

Radio Galaksija je naučnopopularna radio-emisija, koja se emituje od 2008. godine, a od 2011. i na sajtu CPN-a. Predlozi, komentari i sugestije su dobrodošli na radiogalaksija@gmail.com.

Autori emisije: 

Dr Milan Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Univerizeta Okford. Milan istražuje u polju astrobiologije, analize rizika i filozofije nauke. Do sada je objavio tri monografije i preko 200 naučnih i stručnih radova, kao i više od 100 naučnopopularnih i novinarskih tekstova, prevodi naučnopopularne knjige, uključujući i naslove Ričarda Fajmena i ser Rodžera Penrouza.

Marija Nikolić je po obrazovanju sociološkinja, a po zanimanju naučna novinarka i producentkinja naučnopopularnih programa. Od ranog detinjstva, pod utiskom BIGZ-ovog Dečijeg sveznanja, krajnje spontano zagovara popularni naučni diskurs pojašnjavanja svakodnevnog životnog iskustva. Uliksova mama, putnica namernica sa izraženim osećajem za biljke i životinje.

Dušan Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Interesuju ga naučno obrazovanje, popularizacija i promocija nauke, te je često u Istraživačkoj stanici Petnica na programu astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Dušan ima i drugih naizgled divergentnih interesovanja, ali za njihovo nabrajanje ovde nema mesta. 

Snimke emisije možete preslušavati i preuzimati ovde.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs