Radio Galaksija

Kosmos na gama-talasima

(RADIO) 18. mart 2015. EMISIJA BR 39.

Prvi put u istoriji Radio Galaksije imamo ženske goste tzv gošće: Jovana Petrović, sa departmana za fiziku na Prirodno-Matematičkom fakultetu u Novom Sadu i Aleksandra Ćiprijanović, sa katedre za astronomiju na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Takođe, u ovoj epizodi predstavljena je nova rubrika “Africa Calling” u kojoj nam o stanju u nauci i drugim zanimljivostima u istočnom delu Afrike govori Marija Nikolić, koja se terenutno tamo obrela. Teme 39. epizode su:   

  • Rubrika: “Africa Calling” – uvod u istočno afričku reportažu 
  • Vesti iz Centra za promociju nauke
  • Astrofizika visokih energija i gama-zračenje u Svemiru
  • Višak gama-zračenja središta Mlečnog puta
  • Vangalaktičko gama-zračenje
  • Rubrika: „Jedan pisac, jedna knjiga“ – Nik Bostrom i Milan Ćirković, Rizici globalnih katastrofa
  • Muzika: Big Bangs of Big Bands!

Radio Galaksija je naučnopopularna radio-emisija, koja se emituje od 2008. godine, a od 2011. i na sajtu CPN-a. Predlozi, komentari i sugestije su dobrodošli na radiogalaksija@gmail.com.

Autori emisije: 

Dr Milan Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Univerizeta Okford. Milan istražuje u polju astrobiologije, analize rizika i filozofije nauke. Do sada je objavio tri monografije i preko 200 naučnih i stručnih radova, kao i više od 100 naučnopopularnih i novinarskih tekstova, prevodi naučnopopularne knjige, uključujući i naslove Ričarda Fajmena i ser Rodžera Penrouza.

Marija Nikolić je po obrazovanju sociološkinja, a po zanimanju naučna novinarka i producentkinja naučnopopularnih programa. Od ranog detinjstva, pod utiskom BIGZ-ovog Dečijeg sveznanja, krajnje spontano zagovara popularni naučni diskurs pojašnjavanja svakodnevnog životnog iskustva. Uliksova mama, putnica namernica sa izraženim osećajem za biljke i životinje.

Dušan Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Interesuju ga naučno obrazovanje, popularizacija i promocija nauke, te je često u Istraživačkoj stanici Petnica na programu astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Dušan ima i drugih naizgled divergentnih interesovanja, ali za njihovo nabrajanje ovde nema mesta. 

Snimke emisije možete preslušavati i preuzimati ovde.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs