Радио Галаксија

Ка најдаљим (радио) галаксијама

(РАДИО) 13. мај 2016. ЕМИСИЈА БР 42.

У 42. јубиларној епизоди треће сезоне Радио Галаксије гост је Дарко Доневски из Лабораторије за астрофизику Универзитета у Марсеју. У овој епизоди имате прилику да чујете нешто више о радио галаксијама, пре свега оним најудаљенијим, о великим радио-телескопима и историји радио-астрономије. 

  • Вести из Центра за промоцију науке
  • Вести из науке
  • Рубрика Africa calling: о афричким националним парковима (Акагера Национални парк у Руанди)
  • Шта су радио- галаксије? Како смо их открили и како их истражујемо
  • Историја радио-астрономије
  • Прашинасте галаксије и истраживање еволуције галаксија методама радио-астронимије
  • Велики радио-телескопи
  • Рубрика: „Један писац, једна књига“ – Хулио Кортасар Школице
  • Музика: различити жанрови француске музике
 

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије: 

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs