Енергетика

Коjи jе наjбољи начин да произведемо биогорива?

Претварање пољопривредног отпада у гориво би захтевало разбиjање постоjаних молекула, као што су лигнин и целулоза, коjи су основни градивни блокови биљака

 

Експлоатациjа необновљивих ресурса енергиjе сасвим сигурно и извесно води њиховоj коначноj потрошњи. Оваква пракса у неком тренутку може довести човечанство у незавидну позициjу, те jе питање коришћења алтернативних и обновљивих извора енергиjе горућа тема у научноj заjедници последњих година.

 Уместо конвенционалне производње нееколошких, фосилних горива, зашто не бисмо пустили биљке да ускладиште сунчеву енергиjу уместо нас, а онда претворили те биљке у гориво? Биогорива, попут етанола, коjи се прави од кукуруза, и биодизела, коjи се производи из семења, већ су пронашла своjе место на тржишту.

 Ипак, коришћење савршено добрих извора хране зарад производње горива можда и ниjе наjбољи приступ проблему. Jедан од одговора би био коришћење других, мање виталних облика биомасе.

 Претварање пољопривредног и шумског отпада у гориво би помогло, али би захтевало разбиjање постоjаних молекула, као што су лигнин и целулоза, коjи су основни градивни блокови биљака. Хемичари већ знаjу како ово да изведу, али постоjећи методи претендуjу да буду прескупи и недовољно ефикасни да би парирали огромним светским потребама за горивом.

Истражите друга ОТВОРЕНА ПИТАЊА САВРЕМЕНЕ НАУКЕ.

 

ГЛАСАМ ЗА НАУКУ

Уплови у свемир недовољно истражених научних тема. Учествуj у разоткривању. Затражи одговор. Свако од десет отворених питања савремене науке, по избору чувеног научног писца Филипа Бола, представља једну од научних дисциплина које би могле да промене свет који познајемо. Које од њих су теби најзанимљивије?

ГЛАСАЈТЕ ЗА НАУЧНУ ТЕМУ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs