Biohemija

Kako da neprekidno pratimo hemiju ljudskog tela?

Zamislite da imamo uređaj sa kojim u svakom trenutku možemo da pratimo sve zamršene biohemijske procese u organizmu. I da sa lakoćom otkrivamo šta mu se sprema

Naš organizam je kompleksna laboratorija u kojoj se neprekidno odvija na hiljade reakcija. Neka hemijska jedinjenja se razgrađuju, druga se sintetišu, neka napuštaju naše telo, a neka skladište u određenim ćelijama.

 Zamislite kako bi bilo da u svakom trenutku možemo da pratimo sve ove zamršene biohemijske procese i merimo nivoe različitih jedinjenja u realnom vremenu? Uz pomoć minijaturnih senzora stalno prisutnih u krvotoku bili bismo u stanju da detektujemo mnoge bolesti u najranijim fazama, prilagodimo terapiju svakom pacijentu ponaosob i dobijamo trenutne informacije o odgovoru našeg organizma na stres, lek, određene vrste hrane ili infekciju.

 Ovako prikupljeni podaci automatski bi se slali u naš elektronski zdravstveni karton i alarmirali lekara ukoliko nešto nije u redu. Tako bi naš lekar mogao i pre nego što se simptomi pojave da nas upozori na nailazeći problem.

 Ovo bi nam pružilo šansu da sprečimo ili ublažimo brojna patološka stanja poput infarkta, moždanog udara, hipoglikemije ili epileptičnog napada. Neki produkti ćelija kancera, na primer, cirkulišu krvotokom mnogo pre nego što su regularni klinički testovi u stanju da ih detektuju.

 Istražite druga OTVORENA PITANJA SAVREMENE NAUKE.

 

GLASAM ZA NAUKU

Uplovi u svemir nedovoljno istraženih naučnih tema. Učestvuj u razotkrivanju. Zatraži odgovor. Svako od deset otvorenih pitanja savremene nauke, po izboru čuvenog naučnog pisca Filipa Bola, predstavlja jednu od naučnih disciplina koje bi mogle da promene svet koji poznajemo. Koje od njih su tebi najzanimljivije?

GLASAJTE ZA NAUČNU TEMU.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs