Биохемија

Како да непрекидно пратимо хемију људског тела?

Замислите да имамо уређај са којим у сваком тренутку можемо да пратимо све замршене биохемиjске процесе у организму. И да са лакоћом откривамо шта му се спрема

Наш организам jе комплексна лабораториjа у коjоj се непрекидно одвиjа на хиљаде реакциjа. Нека хемиjска jедињења се разграђуjу, друга се синтетишу, нека напуштаjу наше тело, а нека складиште у одређеним ћелиjама.

 Замислите како би било да у сваком тренутку можемо да пратимо све ове замршене биохемиjске процесе и меримо нивое различитих jедињења у реалном времену? Уз помоћ миниjатурних сензора стално присутних у крвотоку били бисмо у стању да детектуjемо многе болести у наjраниjим фазама, прилагодимо терапиjу сваком пациjенту понаособ и добиjамо тренутне информациjе о одговору нашег организма на стрес, лек, одређене врсте хране или инфекциjу.

 Овако прикупљени подаци аутоматски би се слали у наш електронски здравствени картон и алармирали лекара уколико нешто ниjе у реду. Тако би наш лекар могао и пре него што се симптоми поjаве да нас упозори на наилазећи проблем.

 Ово би нам пружило шансу да спречимо или ублажимо броjна патолошка стања попут инфаркта, можданог удара, хипогликемиjе или епилептичног напада. Неки продукти ћелија канцера, на пример, циркулишу крвотоком много пре него што су регуларни клинички тестови у стању да их детектују.

 Истражите друга ОТВОРЕНА ПИТАЊА САВРЕМЕНЕ НАУКЕ.

 

ГЛАСАМ ЗА НАУКУ

Уплови у свемир недовољно истражених научних тема. Учествуj у разоткривању. Затражи одговор. Свако од десет отворених питања савремене науке, по избору чувеног научног писца Филипа Бола, представља једну од научних дисциплина које би могле да промене свет који познајемо. Које од њих су теби најзанимљивије?

ГЛАСАЈТЕ ЗА НАУЧНУ ТЕМУ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs