научни круг

Зимски Дечји научни камп 2019

Центар за промоцију науке у сарадњи са Одељењем за културу Амбасаде Мађарске Collegium Hungaricum Београд, организује још један активан школски распуст – Дечји научни камп (ДНК)

Програм је полудневни и прилагођен је деци од 9 до 15 година, а траје од 4. до 14. фебруара, у просторијама Колегијум Хунгарикума, у Грачаничкој улици број 14.

Овогодишњи зимски ДНК је мало другачији од претходних, то је мејкерски камп који мења свет! Деца ће, овог пута, имати прилику да се својим идејама укључе у решавање проблема са којима се суочава друштво. Током четвородневног програма, учесници кампа ће се суочити са проблемима који су им важни, а постоје у друштву, сагледати тренутну слику, размислити и понудити своја креативна решења и имати времена да их, заједно са стручњацима и мејкерима реализују. Свакога дана деца ће кроз организоване радионице, корак по корак, решавати проблеме и правити свој прототип решења. Последњег, петог дана, деца ће на Мејкерс сајму представити своје радове вршњацима, родитељима и гостима. Због великог интересовања и великог броја пријава, дете можете пријавити само на један циклус!

ШТА ЈЕ ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП?

Дечји научни камп (ДНК) је осмишљен тако  да се деца у друштву вршњака, у стимулативном окружењу, на занимљив и интерактиван начин упознају са наукама и стручњацима који раде у овим областима. Циљ кампа је подстаћи децу да развијају ум отворен за експериментисање, грешење, ризиковање и иновацију. Ове године посебно акценат ће бити стављен на такозвану мејкер културу или „културу прављења“ унутар тема у оквиру различитих наука.

На Дечјем научном кампу могу учествовати деца од 9 до 15 година, а програм је подељен у два циклуса: од 4. до 8. фебруара и од 10. до 14. фебрауара. Родитељи дете могу пријавити за само један циклус.

У сваком циклусу тимови деце ће кренути од проблема који је за њих важан и развијати дизајн решења за тај проблем. То значи да су области које ће бити укључене у програм веома разноврсне и сами тимски пројекти зависе од дечјих интересовања. Првог дана у циклусу промишљаћемо проблеме – мејкерс инкубатор, другог дана ћемо се упознавати са мејкерс материјалима, алатима, технологијом и методама – мејкерс решења, затим трећег и четвртог дана ћемо радити на развоју пројеката – мејкерс конструкције, а последњег дана имаћемо мејкерс сајам, на ком ћемо резултате рада и приказати.  Очекујемо да ће на кампу настати пројекти на теме као што су игра, природа, дечја права, учење, дизајн, роботика, конструкције, 3Д штампа, програмирање, али и неке теме којима ће нас сама деца научити.

Циклус траје пет дана, дакле пријава важи за пет дана.

Програм је и ове године бесплатан, а пријављивање је обавезно, јер је број места на кампу ограничен.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ

Пријаве за ДНК могуће су једино попуњавањем електронског формулара који се налази на сајту ЦПН-а. Учешће на кампу је бесплатно. Будући да је број места на кампу из техничких разлога ограничен на двадесет пет по дану, саветује се да пожурите са пријављивањем детета. Пријаве су отворене од 28. јануара, и отворене су док има слободих места. Попуњавање пријаве не значи да је ваше дете примљено. Групе деце биће усклађене према узрасту и роду како би се поставили услови за најоптималнију атмосферу за реализацију овакве врсте програма. Потврдну поруку добиће сви чије учешће буде прихваћено.

Сва места за камп су попуњена.

ДНК у другим градовима

Поред сада већ традиционалног београдског зимског ДНК, ове године програму се прикључују још два града. У жељи да шабачкој деци са сеоског и градског подручја пружe један вид неформалног образовања за предстојећи распуст, Научни клуб Центра за стручно усавршавање у Шапцу, припремио је зимске радионице под називом „Шабачке научне зимске играрије“.

Програм почиње 4. фебруара у Научном клубу (ЦСУ Шабац, Николе Тесле 1а), а родитељи и наставници су позвани да организовано доведу своје ученике и децу како би били део креативних радионица.

Децу током распуста обрадоваће и Научни клуб Центра за стручно усавршавање у Лесковцу, који ће у просторијама Научног клуба (Лесковачког одреда 6) организовати низ научнопопуларних радионица. Kроз богат и разноврстан програм биће обухваћене следеће области: енглески језик, народна традиција, физика, хемија, математика, јавни наступ (ТЕД клуб), програмирање, ликовна уметност, роботика, калиграфија, хералдика и музика. У току зимске школе са реализацијом ће кренути и пројекат „Чаша чисте воде“ Научног клуба у Лесковцу, који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs