ПЕТИЦИЈА

За равноправнији положај жена у науци

Међународна петиција IGNITE, за бољи положај жена у области науке и технологије, отворена je до 5. марта 2015. године

Текст: И. Хорват

У складу са глобалним циљевима Уједињених нација у наредној деценији, а који позивају на равноправност полова и бољи положај жена у друштву, Глобални фонд за жене, у сарадњи са Саветом Уједињених нација за родну равноправност, покренуo je петицију која има за циљ да укаже на питање родне равноправности у области науке и технологије и јаз који у овој сфери постоји између полова.

Како би се развој целокупног друштва одвијао на најповољнији начин за све његове чланове, неопходно је обезбедити равноправан положај жена у свим областима. Научно-технолошка револуција се дешава широм света и од суштинске је важности да се подједнако улаже у образовање жена и мушкараца. Неопходно је да се обезбеди равномерно учешће оба пола у процесу научног истраживања и да се повећа проценат запошљавања жена у науци. Такође, од великог је значаја да научна истраживања адекватно одговоре на потребе жена и девојчица у друштву.

Рок за потписивање петиције IGNITE је 5. март 2015. године. Симболично, листа ће бити предата неким од водећих свестких доносиоца одлука на Међународни дан жена, 8. марта 2015. године. Међу њима су генерални директор Унеска, генерални секретар Међународне телекомуникационе уније, председник Генералне скупштине Уједињених нација, као и председавајући 59. састанку Комисије за положај жена.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs