Научни круг

У Србији 65 људи заражено коронавирусом

Према последњим доступним подацима, у Србији је регистровано 65 случајева Ковид-19, а досад је тестирано укупно 335 особа

Фото: Pixabay

Текст: Ивана Николић

 У уторак, 17. марта, у Србији је регистровано укупно 65 потврђених случајева Ковид-19, а тестирано је 335 особа, подаци су Министарства здравља.

Дан након увођења ванредног стања и затварања граница, надлежни апелују на старије суграђане да не напуштају своје домове, али и на остале, тражећи да, уколико су недавно дошли из неке од држава у којима је вирус узео маха, остану у самоизолацији 28 дана.

Влада Србије је одлучила и да ће непоштовање мера самоизолације бити најстроже кажњавано.

Републичка изборна комисија саопштила је у понедељак увече да се све изборне радње у Србији прекидају док је на снази одлука о ванредном стању, те да ће по његовом прекиду бити утврђени нови рокови за спровођење избора, као и да ће све досад предузете изборне радње имати правну снагу у наставку изборног процеса.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је да шалтери Управе за управне послове, у складу са одлуком Владе Републике Србије, од уторка неће радити. Стефановић је појаснио да Управа неће примати захтеве за продужење личних докумената, а у току трајања ове одлуке документа која су истекла биће важећа.

У Србију је у понедељак стигла медицинска помоћ из Кине у виду тестова за детекцију вируса. Влада Србије је саопштила да је тестове донирала кинеска хуманитарна организација Mammoth Fondation, непрофитна хуманитарна фондација са центром у кинеском граду Шенжену, која се бави истраживањем генетског инжењеринга за јавно добро.

Акцију помоћи су координисале Амбасада Кине у Београду и Влада Србије.

„Република Србија овим путем изражава велику захвалност Народној Републици Кини и кинеском народу на овој помоћи. Уверени смо да ћемо уз помоћ наших кинеских пријатеља, уз њихову стручност и искуство, успети да се успешно изборимо са вирусом Ковид-19 и да ће Србија из ове битке изаћи као победник“, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Увођењем ванредног стања школе, вртићи и факултети су престали са радом, а настава за основце је организована преко канала РТС3 и почиње данас. Одлуком Владе Србије, припадници Војске Србије налазе се испред болница у којима се лече грађани оболели од корона вируса, и спречавају узлазак како се вирус не би преносио даље.

Национална асоцијација туристичких агенција (ЈУТА) саопштила је да су сва путовања до 15. маја отказана и да повраћај новца није могућ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs